Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Από την συνάντηση της νεανικής ομάδας 23 Νοέμβρη 2014



ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ
ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Ομιλία στον Ταξιάρχη Κορυδαλλού για τις Ψυχοσωματικές Αντιδράσεις

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ… ΑΠΟΦΥΓΗ» ήταν το θέμα της ομιλίας που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των συναντήσεων της Νεανικής Ενοριακής Ομάδας του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κορυδαλλού. Ομιλήτρια ήταν η δασκάλα, συγγραφέας και συνεργάτιδα της Φωνής των Πειραιωτών κ. Μαρία Ταστσόγλου, η οποία μέσα από την εργασία της επί μακρά σειρά ετών και τη συναναστροφή της με παιδιά ηλικίας από 6 έως 18 και έχοντας βιώσει τα άγχη, τις αγωνίες, τις στενοχώριες, τους φόβους, αλλά και τις χαρές μαθητών και γονέων κι έχοντας διαπιστώσει πόσο πολύ επηρεάζουν τα σώματα οι διάφορες συναισθηματικές διεγέρσεις, αναφέρθηκε με σαφήνεια στα αίτια που προκαλούν ορισμένες διαταραχές στο σώμα και στον τρόπο αντιμετώπισης των διαταραχών αυτών κατά το δυνατόν.
Στο καλωσόρισμα των νέων αλλά και μεγαλύτερων ακροατών της ομάδας, ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Γεώργιος Ζώρζος, προϊστάμενος του Ναού, εξέφρασε τις ευχαριστίες και τον ενθουσιασμό του για την αύξηση των μελών και την εμπιστοσύνη που δείχνουν προς το έργο που επιτελείται από τον Ιερό Ναό και τους παράγοντές του.
Κατόπιν έδωσε τον λόγο στην κ. Ταστσόγλου, που χαρακτήρισε τα παιδιά ως τα πιο πολύτιμα δώρα του Θεού προς τον άνθρωπο, τα οποία αποτελούν τη συνέχεια της ζωής και την ελπίδα μας για το καλύτερο αύριο, την ελπίδα μας για αποκατάσταση και επαναπροσδιορισμό της αποστολής μας ως ανθρώπων πάνω στη Γη. Τόνισε τη θέση που έχουν σήμερα τα παιδιά στην κοινωνία και τη ζωή, την προσοχή που τους αποδίδεται από γονείς και δασκάλους, την προσπάθεια που γίνεται για την ολόπλευρη ανάπτυξή τους – σωματική και πνευματική – και τον «εφοδιασμό» τους με γνώσεις και τέχνες, ώστε να βγουν στη ζωή πολίτες έτοιμοι να την αντιμετωπίσουν. Ανέφερε μάλιστα τον ρόλο της Εκκλησίας για τη διαμόρφωση των παιδιών σε ανθρώπους πιστούς, ενάρετους, συνετούς, ανεξάρτητους, απλούς και μεγαλόφρονες.
Ύστερα από αυτά που γίνονται για τα παιδιά, αντί να είναι ευτυχισμένα, είναι εξαγριωμένα, μοναχικά και προβληματισμένα εξ αιτίας του τρόπου ζωής. Η πολύωρη απουσία από το σπίτι και των δύο γονέων για την εργασία, οι συγκρούσεις, η οικονομική κρίση, η πίεση του σχολείου και πολλά αρνητικά συναισθήματα οδηγούν τα παιδιά σε σύγχυση, ψυχική ταραχή και ανασφάλεια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ορισμένες ψυχοσωματικές αντιδράσεις, με τις οποίες τα παιδιά ταλαιπωρούνται και οι γονείς ανησυχούν.
Ξεκινώντας από το «νους υγιής εν σώματι υγιεί», επεσήμανε η ομιλήτρια ότι η ψυχή και το σώμα αποτελούν ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο, που όταν πάσχει το ένα, πάσχει και το άλλο. Ανέφερε πολλές από τις συνήθεις ψυχοσωματικές αντιδράσεις (δερματοπάθειες, πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, εμετοί, διάρροιες, νυκτερινή ενούρηση, αϋπνία, ταχυπαλμία, εφιάλτες, αναπνευστικά προβλήματα κ.ά.) και τα αίτια που τις προκαλούν (έντονο ή χρόνιο στρες, αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, πένθος, άλλα αγχωτικά γεγονότα της ζωής, όπως το διαζύγιο των γονέων, οι ασθένειες ή οι τραυματισμοί, οι οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας και διάφορες άλλες αλλαγές στη ζωή του παιδιού).
Εφ’ όσον δεν υπάρχουν οργανικές διαταραχές διαπιστωμένες από τον γιατρό και πρόκειται πράγματι για ψυχοσωματικές αντιδράσεις, προτάθηκε ως αντιμετώπιση αυτών η συζήτηση και η βοήθεια των παιδιών να εκφράσουν τις φυσιολογικές τους αντιδράσεις με λόγια ή με το παιχνίδι αν είναι μικρά ή με άλλες θεραπευτικές δραστηριότητες. Θα πρέπει να υιοθετείται στάση συμπάθειας και κατανόησης, που θα βοηθήσει το παιδί να νιώσει αρκετή σιγουριά, για να κουβεντιάσει τα προβλήματά του και η έμφαση να δίδεται όχι στα συμπτώματα, αλλά στις δυσκολίες που τα προκάλεσαν.
Όσο δε για τον τρόπο… αποφυγής κατά το δυνατόν μερικών ή αρκετών από τις ψυχοσωματικές αντιδράσεις, τονίστηκε η συμμετοχή ολόκληρης της οικογένειας στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας! Αν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον Θεό, αν συν Θεώ εργαζόμαστε και ενεργούμε, αν προσευχόμαστε όταν μας καταλαμβάνει ο θυμός, αν δείχνουμε κατανόηση στους συνανθρώπους μας, αν υπομένουμε, συγχωρούμε, αγαπάμε, αν τελικά δεχτούμε «με ακλόνητη πεποίθηση ότι τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς να το επιτρέψει ο Θεός», τότε διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας όπως προτείνει ο Ιερός Χρυσόστομος, ο οποίος κάνει λόγο για τη λιτότητα και την αποφυγή καταχρήσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ψυχοσωματική υγεία.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός των μελών της Ενοριακής Ομάδας, αρκετοί εκπαιδευτικοί, ο Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Σταμπουλίδης, καθώς και ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας κ. Γιάννης Κανατσέλης.
Ελένη Κανατσέλη





Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ανακοίνωση

Στις 23 Νοεμβρίου και ώρα 07:00μμ θα υπάρξει συνάντηση κι ομιλία με θέμα τα ψυχοσωματικά προβλήματα και στις 30 Νοέμβριου να μήν ξεχασουμε είναι η ημέρα αιμοδοσίας του Ιερού Ναού μας.

Στο πνευματικό κέντρο του Ιερού μας Ναού την Κυριακή 16 Νοεμβρίου και ώρα 4μ.μ. συγκεντρώθηκαν δεκάδες μικρών παιδιών από τις νεανικές ενοριακές μας ομάδες.
Παρακολούθησαν θεατρική παράσταση σκιών (Καραγκιόζης).
Διασκέδασαν ,έπαιξαν και έφυγαν με χαμόγελα και γλυκίσματα!

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Λαμπρό Αρχιερατικό συλλείτουργο

Κορυδαλλός | Θάνος Θανόπουλος
Λαμπρό Αρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014, στον πανυγηρίζοντα Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κορυδαλλού.
Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, συλλειτουργούντων του οικείου Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλεξίου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου.
Να αναφερθεί ότι ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ήταν κατάμεστος από πιστούς, οι οποίοι αψήφησαν τις καιρικές συνθήκες και έσπευσαν να τιμήσουν τους προστάτες τους.
Παρόντες στην Θεία Λειτουργία ήταν εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Κορυδαλλού με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Σταύρο Κασιμάτη.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημερινή εορτή, τονίζοντας ότι ''οι Άγγελοι δημιουργήθηκαν πριν από τον υλικό κόσμο και το έργο τους είναι να αινούν και να δοξολογούν τον Θεό και να εξαγγέλουν στους ανθρώπους τα θελήματά Του''.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Νικαίας για την πρόσκληση να προστεί της Πανηγύρεως, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο Μητροπολίτης Νικαίας γι' αυτόν είναι δεύτερος πατέρας, διότι όταν ήταν Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και εγώ νέος κληρικός με προστάτευσε με την αγάπη του.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε στα προπύλαια του Ναού δέηση, διότι λόγω βροχής δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί η λιτανεία.







































H Ρομφαία γράφει για την Ιερά Πανήγυρις της ενορίας μας

Κορυδαλλός | Θάνος Θανόπουλος
Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε σήμερα Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Πολιούχων Κορυδαλλού, Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.
Στην Ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας και Κορυδαλλού κ. Αλέξιος, ο οποίος και ομίλησε, πλαισιούμενος από πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και τους εφημερίους του Ναού.
Να σημειωθεί ότι ο εσπερινός τελέστηκε παρουσία του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Ιωάννη Τραγάκη, των τοπικών αρχόντων, αλλά και εκατοντάδων πιστών οι οποίοι κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό για να τιμήσουν τους πολιούχους τους.