Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Στην Ιερά Μονή Αγίων Πατέρων Σχιστού

Το απόγευμα του Σαββάτου 31 Ιανουαρίου τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Αγίων Πατέρων Σχιστού Περάματος Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλεξίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου και συμπροσευχομένων του Καθηγουμένου και αδελφών της Ιεράς Μονής.
Αξιοθαύμαστη ήταν η παρουσία των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των πολλών νέων από τις νεανικές ομάδες της Μητροπόλεως, που κατέκλυσαν το Καθολικό και το Αρχονταρίκι της Μονής.
Τον πανηγυρικό εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωήλ με θέμα «Το μήνυμα των Τριών Ιεραρχών στην εκπαίδευση», ο οποίος συγκίνησε τους παρευρισκομένους με τον θερμό, γλαφυρό και ιδιαιτέρως ψυχωφελή λόγο του:
Η διαπαιδαγώγηση και η κατήχηση των παιδιών και των νέων δεν είναι πρόσφατη πνευματική εργασία των γονέων των παιδιών και των διδασκάλων της Εκκλησίας.
Βέβαια η κατήχηση με την μορφή, που έχει σήμερα, ίσως είναι θεσμός πρόσφατος κι όχι παλαιός.
Όμως από την παλαιά εποχή οι θεόπνευστοι της Εκκλησίας Πατέρες στις ομιλίες τους και στις κατηχήσεις τους έθιγαν τα θέματα αυτά και προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους γονείς των παιδιών και των νέων να διαπαιδαγωγήσουν σωστά τα παιδιά τους.
Άλλωστε ο θεσμός των κατηχητικών σχολείων, των χριστιανικών ομάδων, συνάξεων, των φιλικών συντροφιών, των νεολαιών της Ορθοδόξου Εκκλησίας και όλων των άλλων ομάδων, που λειτουργούν με νέα μορφή και ονομασία μέσα στην Εκκλησία, έχουν σκοπό να συμπληρώσουν την πνευματική αγωγή, που έδωσαν στα παιδιά τους οι γονείς και να βοηθήσουν τους νέους να βιώσουν το Χριστό σωστά μέσα στην Εκκλησιαστική ζωή.
Η σημερινή σύναξη με την παρουσία των Επισκόπων επιβεβαιώνει την αλήθεια αυτή.
Η αδιαφορία του κόσμου, το κοσμικό πνεύμα, οι αντιλήψεις περί ζωής, οι ειρωνείες και οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί δεν μειώνουν σε τίποτε την προσπάθεια των γονέων και της Εκκλησίας για μια σωστή κατήχηση των παιδιών.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος αφού ευχαρίστησε, συνεχάρη τον ομιλητή και ευχήθηκε στους εκπαιδευτικούς ο Κύριος, δια πρεσβειών των Τριών Ιεραρχών, να φωτίζει και να τους ενδυναμώνει στο υπεύθυνο παιδαγωγικό έργο τους.
Ακολούθως παρετέθη μοναστηριακή τράπεζα σε όλους τους παρευρισκομένους.






πηγη:http://www.romfea.gr/epikairotita/29840-2015-01-31-20-42-45