Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Η διδασκαλία του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη στους νέους της Ι.Μ. Νικαίας





Με την Ευλογία του Θεού και τις Ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικαίας κ. Αλεξίου, το Γραφείο Νεότητος και Κατασκηνώσεως της Μητροπόλεως υπό την διεύθυνση του Αρχιμ. Τιμοθέου Σταυρίδη διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα κατασκηνωτικές και κατηχητικές συνάξεις στους Ιερούς μας Ναούς.
Σήμερα 12 Μαρτίου 2017, Κυριακή Β' Νηστειών στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πολιούχων Κορυδαλλού φιλοξενήθηκε η Νεανική Σύναξη με τη συμμετοχή Ιερέων και δεκάδων νέων που στελεχώνουν το έργο της Κατήχησης της Τοπικής μας Εκκλησίας.
Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Κρουσταλλάκης ο οποίος με το χάρισμα της μεταδοτικότητας του λόγου που έχει, καθήλωσε τους ακροατές και γαλήνευσε τις ψυχές τους.
Μετά τον Κατανυκτικό Εσπερινό ακολούθησε η παρουσίαση του ομιλητή από τον π. Τιμόθεο.
Ο κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης μίλησε στους νέους της Ι.Μ. Νικαίας για την διδασκαλία και τα χαρίσματα του Γέροντα Εφραίμ του Κατουνακιώτη αλλά και για την αδιάλειπτη προσευχή.
''Ο Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης είχε το χάρισμα των δακρύων. Αναφέρει ο ίδιος σχετικά: “Αν με ρωτούσε κανείς γιατί έκλαιγα τότε δεν ήξερα.” Ο Γέροντας έκλαιγε για τις θλίψεις του κόσμου και τα δάκρυα του ήταν το όχημα που θα του άνοιγε τον Παράδεισο. Είχε το χάρισμα της ταπείνωσης. Και έλεγε: “Εμείς έχουμε πνευματική κληρονομιά από τον γέροντα. Τα βρήκαμε όλα έτοιμα από τον γέροντα μας.” Σε ερώτηση του ομιλούντος, τι είναι θεολογία, εκείνος απάντησε: “Η θεολογία είναι αίσθησις. Δεν μπορείς να το περιγράψεις. Είναι Χάρις και η Χάρις βλέπεται όταν προχωρήσει κανείς στην ευχή.”
Σε άλλο σημείο ο κ. Κρουσταλάκης τόνισε: ''Ο Γέροντας έλεγε, όσο πιο καθαρός είναι ο ιερέας τόσο πιο εντονότερη την αίσθηση της Χάριτος έχει. Όταν ο Χριστός κατοικήσει μέσα σου αισθάνεσαι το πρώτο σκίρτημα που λέγεται αρπαγή του νοός και συμπλήρωνε: Ελάτε άστρα βράχια και θάλασσα να δοξολογήσουμε τον Θεό. Ο Γέροντας είχε αυστηρότητα και γλυκύτητα μαζί. Η ψυχή του ήταν λεπτή όπως της μητέρας του. Έζησε εν πτωχεία και εν αμεριμνησία.''
''Προσευχή της σιωπής (Αδιάλειπτη ευχή). Συνδυάζεται η ζωή του λαϊκού με την προσευχή; Βεβαίως. Παραδείγματα: Πλένεις το πρόσωπο σου λέγοντας Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με. Πριν τα μεσάνυχτα να ορίσεις μισή ώρα και να πεις την ευχή. Κλείσε τα τηλέφωνα και πες την ευχή με ικετευτικό, παρακλητικό, κλαψιάρικο τρόπο και αυτό μπορεί να σου δώσει ειρήνη για όλη την ημέρα. Και έτσι θα βρεις τη χαρά και τη προθυμία. Η χαρά θα φέρει την ευχή και η ευχή τη χαρά'' υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Κρουσταλάκης.
Τέλος ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Ζώρζος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου κ. Αλεξίου μετέφερε σε όλους τις εγκάρδιες Αρχιερατικές ευχές και ευλογίες του Ποιμενάρχου της Νίκαιας ευχαριστώντας τον εξαίρετο ομιλητή και τους συνεργάτες της Νεότητος ιδιαιτέρως τον π. Τιμόθεο για το ακούραστο έργο του και τόνισε το ανύστακτο ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου στον τομέα της Νεότητος τόσο με την ενδυνάμωση σε συνεργάτες του κατηχητικού έργου όσο και με την προσωπική παρέμβασή του στην αποκατάσταση της Κατασκήνωσης και την εκ βάθρων επαναδημιουργία συγχρόνων εγκαταστάσεων, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της από την πυρκαγιά του 2007, ενώ δεν παρέλειψε να προσκαλέσει την ομήγυρη στις 17 Μαρτίου στον Ιερό Ναό της Οσίας Ξένης Νικαίας όπου ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Αλεξίου.


Πηγή Ρομφαία