Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Από την προσκυνηματική εκδρομή στην Χίο

Με προσκυνηματική εκδρομή στη Χίο και τη Σμύρνη που πραγματοποιήθηκε 16-20 Μαΐου έγινε η λήξη των εβδομαδιαίων συναντήσεων του αγιογραφικού κύκλου που συντονίζει ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Λεωτσινίδης.
Οι εμπειρίες απο  τα Ιερά προσκυνήματα που αποκόμισαν οι προσκυνητές ήταν μοναδικές και θα μείνουν χαραγμένες στις μνήμες τους.

Παραθέτουμε τις φωτογραφίες από την εκδρομή.

Παρακάτω Βλεπουμε το Ιερό τέμπλο Παναγίας Αλατσατών στην Περιοχή της Σμύρνης.
Ο Ιερός ναός έχει μετατραπεί σε τζάμί και έχουν απομονώσει πίσω από την πράσινη κουρτίνα αυτό το όμορφο τέμπλο. Το εκθέτουν σαν τουριστικό αξιοθέατο πλέον.


Το εξωτερικο περιβάλλον του Ναού



Έξω από την οικεία του Καβάφη στα Βούρλα της Σμύρνης

Στον Άγιο Μηνά της Χίου

 Στα Μεστά της Χίου στην Εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών

 Η Νέα Μονή Χίου





Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Κατηχητικά σχολεία της ενορίας μας

Την Κυριακή 26/05/2013 πραγματοποιήθηκε η λήξη των μικρών παιδιών των κατηχητικών σχολείων της ενορίας με εκδρομή στην κατασκήνωση της μητροπόλεως στη Στεφάνη Βοιωτίας.
Με τη φροντίδα του Ιερού Ναού μεταφέρθηκαν τα παιδιά δωρεάν με λεωφορείο, τους προσφέρθηκε ημιδιατροφή και ένα αναμνηστικό δώρο(καπέλο). Οι εντυπώσεις των παιδιών ήταν άριστες. Το παιχνίδι ήταν σε πρώτη θέση σ'όλες τις ώρες της παραμονής τους εκεί.
Στην κατασκήνωση τα παιδιά υποδέχτηκε ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.Αλεξίου ο διευθυντής νεότητος αρχιμ.Τιμόθεος Σταυρίδης.








Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Συναντήση Ν.Ε.Ο με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικαίας κ.κ. Αλεξίου


Την  Κυριακή  19  Μαΐου  2013  και  ώρα  19:00  στα  πλαίσια  των  προγραμματισμένων  συναντήσεων  πραγματοποιήθηκε
με  την  παρουσία  του  Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου  Νικαίας  κ.κ.  Αλεξίου  η  σύναξη  της Νεανικής  Ενοριακής  Ομάδας
των  Παμμεγίστων  Ταξιαρχών  Κορυδαλλού.
Στην  αρχή  τελέστηκε ο εσπερινός και η  παράκληση  της  Θεοτόκου,
ακολούθησε  ομιλία  και  διάλογος  που  αφορούσαν  τις  ανθρώπινες  σχέσεις  και  τους  προβληματισμούς  των  νέων,
στη  συνέχεια  ο  Σεβασμιώτατος  απηύθυνε  τις  ολόθερμες  Πασχάλιες  ευχές  του  στα  150  μέλη  της  ομάδος,
δίνοντας  ως  ευλογία  μια  Εικόνα  της  Αναστάσεως.
Ακολούθησε  δεξίωση  στο  Πνευματικό  Κέντρο  του  Ιερού  Ναού.

Να  σημειωθεί  ότι  η  ομάδα  αυτή  λειτουργεί  για  δεύτερη  συνεχή  χρονιά,
τα  μέλη  της  είναι  ηλικίας  20 – 35  ετών  και  τα  θέματα  που  συζητούνται  είναι  αυτά  που  απασχολούν  τον  σύγχρονο  άνθρωπο
ο  οποίος  θέλει  απαντήσεις  Θεολογικού  περιεχομένου.

Η  επόμενη  συνάντηση  είναι  ομαδικός  Εκκλησιασμός  την  Τρίτη  11 /  06  ώρα  21:00  στην  Αγρυπνία  για 
την  Απόδοση  της  Εορτής  του  Πάσχα
.

Μετά  το  καλοκαίρι νέα συνάντηση τα πραγματοποιηθεί  στις 15 Σεπτεμβρίου και  ώρα  19:00 . 
Την  ημέρα  εκείνη  έχει  οριστεί  το  πρωί  από  10:00  έως  13:00  η  πρώτη  αιμοδοσία  στον  Ιερό  Ναό
(πρωτοβουλία  των  Νέων  της  ομάδος).       





Από την Φωνή των Πειραιωτών

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών Κορυδαλλού

Η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών τελέστηκε στον σολέα, για να δουν οι πιστοί πώς αυτή τελείται και τι γίνεται στην Αγία Πρόθεση. Ο προϊστάμενος του Ναού π. Γεώργιος Ζώρζος εξήγησε επίσης με κάθε λεπτομέρεια τους συμβολισμούς του πρόσφορου, το οποίο θα γίνει Σώμα Κυρίου.

Το Πρόσφορο είναι ο άρτος που προσφέρουμε, για να τελεσθεί η Θεία Ευχαριστία. Μαζί με τον οίνον, ως Τίμια Δώρα, προτού μεταφερθούν με τη Μεγάλη Είσοδο στην Αγία Τράπεζα, τοποθετούνται στην Αγία Πρόθεση, όπου με την τελετή της Προσκομιδής προετοιμάζονται για την Θεία Λειτουργία. Στην Προσκομιδή τμήματα του Πρόσφορου τοποθετούνται τελετουργικά στο Δισκάριο και λίγο κρασί στο Άγιο Ποτήριο. Το στρογγυλό σχέδιο του Πρόσφορου συμβολίζει την κοιλιά της Παρθένου Μαρίας, από την οποίαν γεννήθηκε ο μονογενής Υιός της. Πάνω στο Πρόσφορο υπάρχει ανάγλυφο σχέδιο, που σχηματίζεται από σφραγίδα. Από το κέντρο του Πρόσφορου βγαίνει ο Αμνός, δηλαδή το κεντρικό τετράγωνο του σχεδίου με τα γράμματα: Ι Σ ΧΣ ΝΙ ΚΑ (Ιησούς Χριστός νικά). Το σχέδιο του Πρόσφορου περιέχει και την μερίδα της Παναγίας με τα γράμματα Μ και Θ (Μήτηρ Θεού). Η τριγωνική μερίδα της Παναγίας τοποθετείται δεξιά του Αμνού στο Δισκάριο. Από τα εννέα τριγωνάκια, που βρίσκονται στο δεξί μέρος του πρόσφορου, εξάγονται οι μερίδες των αγγέλων και όλων των αγίων και τοποθετούνται αριστερά του Αμνού. Οι άγιοι που μνημονεύονται είναι οι Προφήτες, οι Απόστολοι, οι Ιεράρχες, οι Μάρτυρες, οι Όσιοι, οι Ανάργυροι, οι Θεοπάτορες μαζί με τον Άγιο της ημέρας και τελευταίος ο Πατέρας της Εκκλησίας που συνέγραψε την τελούμενη Θεία Λειτουργία. Από άλλα τμήματα του Πρόσφορου εξάγονται οι μερίδες υπέρ των ζώντων και των κεκοιμημένων, οι οποίοι ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτές τις μερίδες ο ιερέας τις τοποθετεί εμπρός από τον Αμνό και, όταν πριν την Θεία Κοινωνία κατά την ένωση Σώματος και Αίματος τις ρίχνει στο Δισκοπότηρο, λέει συγχρόνως τα ακόλουθα λόγια: "Απόπλυνον, Κύριε, τα αμαρτήματα των ενθάδε μνημονευθέντων δούλων σου τω Αίματί σου τω Αγίω·πρεσβείαις της Θεοτόκου και πάντων σου των αγίων. Αμήν".

Στην αρχή της Προσκομιδής ο λειτουργός υψώνει το Πρόσφορο μέχρι το μέτωπο και με αυτή την κίνηση συμβολίζει την ύψωση του Χριστού στον Σταυρό, όπου έχυσε το τίμιο Αίμα Του για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Ολόκληρη η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου ήταν μια ξεχωριστή θρησκευτική εμπειρία για όλους μας, όχι μόνον επειδή τελέστηκε εμπρός στα μάτια μας, αλλά και επειδή ζήσαμε πολύ έντονα τις στιγμές της πρώτης Ανάστασης με την πρόκληση τεχνητού «σεισμού» εντός του Ναού (κούνημα των πολυελαίων) και με τους εκκωφαντικούς κρότους που προκλήθηκαν από χτυπήματα ξύλινων κονταριών πάνω στο δάπεδο.

Για την ενθουσιώδη αυτή πρώτη Ανάσταση εργάστηκαν, εκτός από τους Ιερείς, πολλοί άνθρωποι, παράγοντες του Ναού – άντρες και γυναίκες – γεμάτοι ζήλο και πίστη. Τους ευχαριστούμε όλους, γιατί νιώσαμε πως ζήσαμε τις αναστάσιμες στιγμές όπως οι πρώτοι Χριστιανοί, συγκινηθήκαμε, δακρύσαμε, γέλασαν τα χείλη μας και χάρηκε η ψυχή μας. Γίναμε όλοι μια οικογένεια που βίωσε την Ανάσταση του Κυρίου.

Μαρία Ν. Ταστσόγλου

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η συνάντηση των νέων της ενορίας μας


ΚΥΡΙΑΚΗ  19  ΜΑΙΟΥ  2013.  Ώρα 19.00

Θά υπάρξει ανοιχτή συζήτηση σε θέματα καθημερινότητας πού απασχολούν όλους μας και στην συνέχεια θα παρατεθεί δεξίωση.
Επίσης θα παρευρεθεί μαζί μας και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.Αλέξιος.

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Τέλεση ακολουθιών για τους Μαθητές των σχολείων μας

Για την επιτυχία των παιδιών μας στις εξετάσεις στον Ιερό μας Ναό θα τελεστούν οι κάτωθι ακολουθίες.
ΔΕΥΤΕΡΑ 13-05 ΩΡΑ 18.00 ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-05 ΩΡΑ 07.15-09.15 ΟΡΘΡΟΣ -ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Από τα Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού μέχρι την Ανάστασή Του.

Με λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης οι πιστοί ενορίτες μας παρευρέθησαν τις Άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας των Παθών του Κυρίου μας, μέχρι και το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης του Θεανθρώπου την ημέρα του Μ. Σάββατού όπου πλήθος κόσμου παρακολούθησαν και αισθάνθηκαν <<πνευματική αγαλλίαση και θεία ευφροσύνη>> με την Ανάσταση, όπου είναι και η αναγγελία της νίκης και
η έκκληση της χαράς.

Ας προσευχηθούμε όλοι με την  Αγία Προσευχή της Ανάστασης με όλα τα θετικά μηνύματα και σκέψεις για το καλό όλων μας.