Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Από την Φωνή των Πειραιωτών

«Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ ΙΣΧΥΡΟ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ» ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ




Την Κυριακή 21 Απριλίου στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κορυδαλλού, μετά τον Κατανυκτικό Εσπερινό, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε την ομιλία του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Κωνσταντίνου Τερκενσίδη, Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Κερατσινίου και Διευθυντού των Σχολών της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας. Ο π. Κωνσταντίνος είχε προσκληθεί από τους ιερείς των Ταξιαρχών, για να ενισχύσει κι εκείνος με τους λόγους του τον πνευματικό αγώνα των πιστών στις μέρες της Σαρακοστής, οι οποίες είναι πια ιδιαίτερα δύσκολες και η βοήθεια πανταχόθεν είναι τόσο αναγκαία κι επιτακτική.

Μέσα από την μεγάλη του πείρα και την πνευματικότητα ο π. Κωνσταντίνος επέλεξε να μιλήσει για την προσευχή και να εξάρει την θεία επίδρασή της στις ψυχές των ανθρώπων. Μια και ήταν η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, που η Εκκλησία μας εόρταζε την μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, ο ομιλητής θέλησε να τονίσει πως η προσευχή ήταν το πνευματικό όπλο που κράτησε την Οσία ζωντανή στην έρημο για 40 ολόκληρα χρόνια.

Το όπλο της προσευχής σχετίζεται με την σωτηρία του ανθρώπου. «Γρηγορείτε και προσεύχεσθε ίνα μη εισέλθητε εις πειρασμόν». Και οι Άγιοι Ένδοξοι Απόστολοι νιώθουν την ανάγκη της προσευχής και παρακαλούν τον Ιησού να τους διδάξει πώς να προσεύχονται. Κορύφωσή της είναι η νοερά προσευχή, αυτή που γίνεται με τον νου και κατορθώνεται, όταν ο νους ελευθερωθεί από την υποδούλωσή του στην λογική, τα πάθη και τον κόσμο και εισέρχεται στην καρδιά. «Προσευχήσου, αδελφέ μου, με γαλήνη», γράφει ο Νικήτας Στηθάτος. Κάθε προσευχή, για να είναι ευπρόσδεκτη, πρέπει να γίνεται με γαλήνη, ηρεμία και ειρήνη στη ψυχή. Πρέπει να είμαστε δοσμένοι στην προσευχή, για να επισκιάσει την ψυχή μας τελικά η χάρις του Θεού. Επίσης να είναι αδιάλειπτη η προσευχή, χωρίς διακοπές, αφού και ο διάβολος αδιάλειπτα καραδοκεί να μας παρασύρει. Όταν ο άνθρωπος φωνάζει τον Κύριο αδιαλείπτως, δεν πρόκειται ποτέ να πέσει σε αμαρτία.

Η προσευχή είναι μητέρα όλων των αρετών. Καμία αρετή δεν αρχίζει, αν δεν περάσει από τη προσευχή. Στην προσευχή γεννιούνται η συντριβή, τα δάκρυα και η κατάνυξη. Ο άνθρωπος που προσεύχεται πρέπει να έχει την αίσθηση της αμαρτωλότητάς του, όπως ο Τελώνης που σώθηκε, ενώ ο Φαρισαίος κατακρίθηκε. Η προσευχή προφυλάσσει από την φιλαυτία, την ματαιοδοξία και την υπερηφάνεια. Για να είναι δε καρποφορούσα, πρέπει να υπάρχει στον άνθρωπο διάθεση συγχωρητικότητας προς τους άλλους. Να ζητάμε πράγματα κατά Θεόν συμφέροντα στην ψυχή και σωτηριώδη και να μην αδημονούμε και απελπιζόμαστε, επειδή δεν γίνονται τα αιτήματά μας, αλλά να έχουμε υπομονή κι εμπιστοσύνη στην Θεία Βούληση. Κι όσο ο Θεός αργεί, τόσο περισσότερο οφείλουμε με κόπο να ζητούμε την δωρεά Του.

Να ευχαριστούμε πάντα τον Θεό στην προσευχή μας, άσχετα αν δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας. Αναβάλλει, για να φανεί η πίστη μας. Είτε λαμβάνουμε είτε όχι, πάντα να ευχαριστούμε, γιατί αξιωνόμαστε με την προσευχή να συνομιλούμε με τον Κύριο. «Έλαβες εν τω μη λαβείν». «Το δε συμφερόντως αποτυχείν επιτυχείν εστίν». Το μέγα πρόβλημα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι να ανέβει ψηλότερα και η προσευχή είναι το μέσον γι’ αυτήν την ανάβαση.

Ο Προϊστάμενος του Ταξιάρχη π. Γεώργιος Ζώρζος ευχαρίστησε τον π. Κωνσταντίνο Τερκενσίδη και ευχήθηκε προς τον πανοικτίρμονα Κύριο να μας έχει υπό την σκέπη Του. Τόνισε δε ότι πρέπει να είμαστε ήσυχοι, γιατί ο Θεός ό,τι κάνει το κάνει για το συμφέρον της ψυχής μας.